Home, away from home

Lusaka
Zambia
03 – 07 november 2019

De man met de hamer komt niet alleen langs bij fietsers, ook bij Overland reizigers. Uitgeput raken van reizen, wie had dat voorspeld? Zijn het alle nieuwe indrukken? Is het ons snelle nomaden leven, bijna elke dag naar een nieuwe bestemming? Of de wekenlange hoge temperaturen? Waarschijnlijk een combinatie van alles. We zijn tien weken en ruim 10.000 km onderweg en merken dat ons incasseringvermogen in een dip zit.

Onze bestemming is Lusaka, de hoofdstad van Zambia, met slechts twee campings. De eigenaar van een Lodge tipt een kampeerplek in de tuin van een Nederlands stel, aan de rand van de stad. Harry en Geke wonen al jaren in Zambia en hebben een groot huis met 2 hectare grond. We arriveren tegelijkertijd met andere tuin-logees, drie paarden stappen uit een trailer. ‘ Home, away from home’, is hun missie. Geen woord teveel. En een uitstekende bijtank-plek. Misschien nog wel beter dan ‘home’. Het leven is goed. We brengen de dag door, al luierend op hun veranda. Worden voorzien van koffie en thee. En eten ’s avonds met de pot mee, bereidt door een Zambiaanse medewerkster. Een restaurant aan huis. Een verkwikkende duik voor handen in het riante zwembad. Dat soms ook als bad dient, als het water op is.

Trivialiteiten
Het water wordt opgepompt uit een diepe, natuurlijke bron. Als er elektriciteit is, wordt het grote waterbassin gevuld. Stroom is schaars. De energie van één kolencentrale en één waterkrachtcentrale is te weinig om te voorzien in de behoefte van de 2 miljoen mensen in de stad. En te delen met de gevestigde industrie en bedrijven. De planning van de energiemaatschappij dicteert het levensritme. De werktijden van medewerkers aangepast aan de tijden dat de bedrijven stroom krijgen. De huishoudens staan tussen 23 uur en 6 uur ’s morgens in de energieplanning. Soms eerder en soms later. Ik sta ’s nachts op om de wasmachine aan te zetten. In de ochtend blijkt dat de waterdruk te laag was om het wasprogramma af te ronden. Het waterreservoir is door een per ongeluk openstaande leiding even snel vol- als leeggelopen. Een schone was hangt van meerdere factoren af. Niets is vanzelfsprekend. Zo leren we aanwezigheid van water en energie te waarderen.

Een scheur
De in Victoria Falls geplakte autoband houdt zich uitstekend, Onno controleert hem regelmatig. Maar ontdekt helaas wel een scheur in de wang. De band kan alsnog worden afgeschreven, te hoog risico op een klapband. De zoektocht naar een nieuwe band in Lusaka duurt langer dan verwacht. Het zeer populaire Overlanders autobandmerk, BFGoodrich, is nergens te krijgen. We rijden heel wat bandenshops af. Austafrica Tyres, een Australisch-Afrikaans bedrijf, is onze laatste hoop. Het felbegeerde merk staat op hun website genoemd. ‘Uitverkocht’, meldt de magere chef, ‘Geen courante maat’. Dat kan niet, we zien terreinauto’s met exact onze band op de binnenplaats. ‘Er moet een oplossing zijn’, houden we vol, ‘Haal desnoods een band van jullie auto’, opperen we. De blanke manager mengt zich in de discussie, ‘De complete voorraad is recent verkocht aan kerken en hulporganisaties. De nieuwe bestelling wordt in januari geleverd. De banden moeten uit Nederland komen.’ Nederland? Ons land is voor het Amerikaanse merk hét distributie centrum naar Europa en Afrika.

Altijd een oplossing
We blijven herhalen dat er een redding moet komen voor de gescheurde band. ‘Eén andere band, of desnoods drie nieuwe’, we proberen de deal lucratief te maken. De banden houden zich redelijk goed, maar slijten snel op de ruige tracks. Als we drie nieuwe banden en onze nog ongebruikte reserveband onder de auto leggen, kunnen we de reis zeker voltooien. De manager belooft om half drie ’s middags een plan klaar te hebben. De oplossing rijdt om half vier het terrein op; drie nieuwe banden liggen op een pick-up. In Afrika wordt soms van het onmogelijk, het mogelijke gemaakt. Ondertussen gebruikt Onno de wachttijd om de tussenbakolie te controleren, die is schoon en voldoende. Klokslag vijf uur zitten alle banden en wielen op de juist plaats en mogen we de rekening betalen. Drie banden voor de prijs van zes in Nederland. Ze moesten van ver komen.

10 antwoorden
  1. Conny
    Conny zegt:

    Ha Ingrid, wat een avonturen. Inspirerend hoor. En dan die tegenslagen die, hoe verwachtbaar ze ook zijn, de nodige energie zullen kosten. Fijn dat jullie af en toe kunnen bijtanken.
    Sjoerd en ik lezen graag mee, Liefs!

    Beantwoorden
    • Ingrid
      Ingrid zegt:

      Hi Conny en Sjoerd, leuk dat jullie ons volgen. Wij zijn ook heel benieuwd naar jullie ervaringen op de Oude Zijde Route. Dat moet ook een avontuurlijke reis zijn geweest.

      Beantwoorden
  2. Jean-Philippe
    Jean-Philippe zegt:

    Dag Onno en Ingrid,
    Ik ben echt blij jullie te hebben ontmoet in Zimbabwe. Jullie zijn echt fijne mensen. Ik ben gestart met jullie website te lezen en jullie avonturen ook te volgen. Ik zal uitgebreider reageren in de komende dagen op Zimbabwe maar wilde jullie al dit berichtje sturen. Geniet van jullie reis en jullie avonturen. Groetjes. Jean-Philippe

    Beantwoorden
    • Onno & Ingrid
      Onno & Ingrid zegt:

      Hi Jean-Philippe,
      Wij zijn ook reuze blij dat we jou ontmoet hebben. Naast het feit dat je een zeer plezierig mensch bent, hebben we ook ontzettend genoten van je kennis van de natuur. Dat heeft er mede toe bijgedragen dat ons verblijf in Hwange tot iets verworden is dat we nooit zullen vergeten. Dank!
      We wensen je in ieder geval mooie toekomstige natuurreizen toe!
      Groetjes,
      Onno & Ingrid

      Beantwoorden
    • Ingrid & Onno
      Ingrid & Onno zegt:

      Hi Elly, Inderdaad, als je thuis bent lijkt lang reizen lekker ontspannen, maar soms is het bijna “werken”. Maar dan met super mooie ervaringen!
      We zijn nu weer in Lusake, en gaan binnenkort naar South Luangwa. Daar zien we zeer naar uit.
      Groetjes

      Beantwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *